Πως επηρεάζεται το κόστος ενοικίασης ενός αυτοκινήτου

Πως επηρεάζεται το κόστος ενοικίασης ενός αυτοκινήτου

Η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι μια κοινή ανάγκη για πολλούς ταξιδιώτες – είτε αν ταξιδεύουμε για διακοπές είτε για επαγγελματικούς λόγους – καθώς όλοι χρειαζόμαστε μια προσωρινή μεταφορά στον τόπο προορισμού μας.

Πως επηρεάζεται όμως η τιμή ενός ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου; Γιατί βλέπω άλλες τιμές για διαφορετικές ημέρες και διαφορετικά αυτοκίνητα;

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές στην ενοικίαση αυτοκινήτου που είναι κι αυτοί που ορίζουν το τελικό κόστος που θα κληθείτε να πληρώσετε. Ας τους δούμε αναλυτικά για να γνωρίζετε και εσείς πως υπολογίζετε το ποσό που πληρώνετε!

Παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές στην ενοικίαση αυτοκινήτων

# Τύπος και μοντέλο αυτοκινήτου

Ο τύπος και το μοντέλο του αυτοκινήτου είναι ίσως οι 2 παράγοντες με τη μεγαλύτερη βαρύτητα όταν υπολογίζεται το κόστος ενός ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου.

Ως τύπος αυτοκινήτου, αναφέρεται η κατηγορία του οχήματος – δηλαδή αν είναι μικρό, μεσαίο, suv, οικογενειακό sedan, κτλ καθώς ακόμα κι αν έχει χειροκίνητο ή αυτόματο κιβώτιο (συνήθως ακριβότερο) και τέλος αν είναι ηλεκτρικό, υβριδικό ή με κινητήρα εσωτερικής καύσης βενζίνης ή πετρελαίου.

Έπειτα, ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής παίζει το μοντέλο του αυτοκινήτου. Άλλη τιμή έχει ένα μικρόToyota Aygo και άλλη μια premium BMW i3 που είναι και ηλεκτρική.

 

 # Εποχή ενοικίασης

Οι ημέρες που θα κάνετε την ενοικίαση – δηλαδή η εποχή που το χρειάζεστε – διαδραματίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο κόστος της ενοικίασης. Σε ένα τουριστικό μέρος όπως τα νησιά μας για παράδειγμα, το κόστος θα είναι πολύ πιο αυξημένο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έναντι το χειμώνα. Έτσι, για μια ενοικίαση αυτοκινήτου στη Σαντορίνη το χειμώνα μπορεί να πληρώσετε μόνο 15€ / ημέρα ενώ το καλοκαίρι ακόμα και 80€ / ημέρα στο peak της σεζόν!

Γενικότερα για μια ενοικίαση αυτοκινήτου σε νησί, θα υπολογίζετε αρκετά ακριβότερες τιμές το καλοκαίρι ή σε εορταστικά τριήμερα με αργίες ενώ αντίστοιχα το χειμώνα και τη low season εποχή μπορείτε να τα βρείτε σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές.

 

# Διάρκεια ενοικίασης

Η διάρκεια ενοικίασης επηρεάζει σημαντικό το τελικό κόστος που θα κληθείτε να πληρώσετε. Όσες περισσότερες ημέρες νοικιάζετε ένα αυτοκίνητο, τόσο μικρότερο κόστος ανά ημέρα θα προκύψει.

Αν θέλετε το αυτοκίνητο για 1-2 ημέρες, τότε θα έχετε υψηλότερο κόστος σε σχέση για παράδειγμα αν το νοικιάσετε για 7-10 ημέρες.

 

# Τοποθεσία παραλαβής και παράδοσης

Η τοποθεσία που θα επιλέξετε για παραλαβή και παράδοση του οχήματος μπορεί να επηρεάσει το κόστος ενοικίασης. Για παράδειγμα, σε μερικά νησιά μπορεί να χρεώνετε η παράδοση στο λιμάνι αν αυτό είναι απομακρυσμένο. Αντίστοιχα, στην ενοικίαση αυτοκινήτου στην Αθήνα μπορεί να χρεώνεται η κατ’οίκον παράδοση ή η παράδοση στο ξενοδοχείο σας από την εταιρεία ενοικίασης.

 

# Ηλικία οδηγού

Οι εταιρείες ενοικίασης σπάνια ενοικιάζουν όχημα σε άτομα κάτω των 23 ετών ή σε νέους οδηγούς που έχουν το δίπλωμα λιγότερο από ένα έτος. Όσο πιο έμπειρος είναι ένας οδηγός, τότε χαμηλότερη τιμή θα έχει λόγω μικρότερου ρίσκου συμμετοχής σε κάποιο ατύχημα.

 

# Τύπος ασφάλειας

Ο τύπος της ασφάλειας που θα επιλέξετε μπορεί να αλλάξει το ποσό χρέωσης ακόμα και έως 50%! Μια απλή ασφάλεια cdw είναι η οικονομικότερη επιλογή για το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, όμως σε περίπτωση ατυχήματος σας αφήνει αρκετά απροστάτευτους καθώς θα πρέπει να πληρώσετε μέχρι το όριο της ασφάλισης, που συνήθως είναι υψηλό!

Αντίστοιχα, μια ενοικίαση αυτοκινήτου με μικτή ασφάλεια σας απαλλάσσει από αυτόν τον κίνδυνο καθώς σας καλύπτει πλήρως ακόμα κι αν η υπαιτιότητα στο ατύχημα είναι δική σας (ανάλογα τους όρους του συμβολαίου σας).

 

# Τρόπος πληρωμής

Ανάλογα τον τρόπο πληρωμής που θα επιλέξετε, μπορεί να έχετε κάποια έκπτωση ή επιβάρυνση αντίστοιχα. Συνήθως οι πληρωμές μέσω κάρτας έχουν έκπτωση καθώς ολοκληρώνονται άμεσα και η κράτηση θεωρείται επιβεβαιωμένη πλέον.

 

# Εξτρά αξεσουάρ

Αν θελήσετε εξτρά αξεσουάρ κατά τη διάρκεια της ενοικίασης, όπως παιδικά καρεκλάκια, gps, αλυσίδες χιονιού, κ.α., τότε αυτά θα ανεβάσουν το κόστος της ενοικίασης υψηλότερα.

Οι παραπάνω ήταν οι πιο κοινοί παράγοντες που επηρεάζουν την ενοικίαση αυτοκινήτου και μπορούν να μεταβάλλουν το κόστος προς τα πάνω ή προς τα κάτω αντίστοιχα.

 

Στο Car24.gr μπορείτε να συγκρίνετε τιμές και να βρείτε ενοικίαση αυτοκινήτου χωρίς πιστωτική στις μεγαλύτερες εταιρείες ενοικιάσεων, μέσα σε ελάχιστα λεπτά! Κλείνετε online το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο και το παραλαμβάνετε απευθείας στην τοποθεσία που έχετε ορίσει!

 

 

Similar Posts