πληροφοριες για ενοικιαση αυτοκινητου μαλτα

12 σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε πριν νοικιάσετε αυτοκίνητο στη Μάλτα

Σχεδιάζετε να επισκεφθείτε τη Μάλτα και αναρωτιέστε ποιος είναι ο ιδανικότερος τρόπος για τις μετακινήσεις σας εκεί; 

Σας προβληματίζει αν είναι προτιμότερο να νοικιάσετε ένα αμάξι και να εξερευνήσετε την χώρα με τους δικούς σας όρους ή να επιλέξετε τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και να γλυτώσετε λίγα χρήματα;

Για να δούμε: Στη Μάλτα δεν υπάρχουν σιδηρόδρομοι και μετρό, τα λεωφορεία είναι συχνά γεμάτα (ιδιαίτερα κατά τους Καλοκαιρινούς μήνες), ενώ το ωτοστόπ δεν είναι η καλύτερη επιλογή αν και όχι ανέφικτο. 

Λοιπόν, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε αυτό το νησί των 316 τετραγωνικών χιλιομέτρων (122 τετραγωνικών μιλίων) από το να οδηγείτε ένα αυτοκίνητο!

Η ενοικίαση αυτοκινήτου στη Μάλτα αποτελεί μια ιδανική επιλογή για να απολαύσετε τις περιηγήσεις σας στη χώρα με τον δικό σας ρυθμό και να ανακαλύψετε τα αξιοθέατα που σας ενδιαφέρουν περισσότερο. Ανεξαρτήτως του αν επιλέξετε ένα μικρό αυτοκίνητο ή ένα μεγαλύτερο 4×4, υπάρχουν κάποιες σημαντικές παράμετροι που πρέπει να γνωρίζετε όταν οδηγείτε στη Μάλτα.

# Κίνηση και οδήγηση στην αριστερή πλευρά του δρόμου

Ενοικιάζοντας αυτοκίνητο στη Μάλτα, αποκτάτε την ελευθερία να ανακαλύψετε αυτό το μαγευτικό μέρος με το δικό σας χρονοδιάγραμμα και ρυθμό. Πρέπει, όμως, να θυμάστε ότι στη Μάλτα, η οποία ήταν κάποτε βρετανική αποικία, η οδήγηση γίνεται στην αριστερή πλευρά του δρόμου. 

Οι αυτοκινητόδρομοι είναι περιορισμένοι και υπάρχουν μόνο λίγες μικρές παρακάμψεις, αυτό σημαίνει ότι τις περισσότερες φορές όπου κι αν κατευθύνεστε θα βρεθείτε στο κέντρο της κίνησης. Επιπλέον οι περισσότεροι ντόπιοι οδηγοί δεν χρησιμοποιούν τα φλας και δεν δίνουν προτεραιότητα. Έτσι, μια διαδρομή από τη Sliema στην Cirkewwa (28 χιλιόμετρα) μπορεί να καταλήξει σε ένα 45λεπτο ταξίδι αν το κάνετε σε ώρα αιχμής.

Γενικά, συστήνεται να επιλέγετε εναλλακτικές διαδρομές, ιδίως τις πρωινές και απογευματινές ώρες, λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας.

# Όρια ηλικίας

Για να μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο, πρέπει να είστε τουλάχιστον 23 ετών και να διαθέτετε δίπλωμα οδήγησης για τουλάχιστον ένα έτος. Το δίπλωμα οδήγησης θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκό.

Είναι πιθανόν το κόστος σε μια ενοικίαση αυτοκινήτου να μειωθεί σημαντικά αν είστε άνω των 25 ετών. Επίσης πολλές εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων θα επιβάλλουν έξτρα κόστος σε οδηγούς άνω των 70 ετών ενώ άλλες μπορεί ακόμη και να αρνηθούν την ενοικίαση για λόγους ασφάλειας. 

# Οδικοί κανονισμοί και πρόστιμα

Στη Μάλτα, τα όρια ταχύτητας τείνουν να είναι χαμηλότερα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως λόγω της έλλειψης αυτοκινητοδρόμων ή δρόμων υψηλής ταχύτητας. Εντός πόλεων, το όριο ταχύτητας είναι συνήθως 40 χλμ/ώρα, ενώ εκτός πόλεων ανέρχεται σε 60 χλμ/ώρα. Στους αυτοκινητοδρόμους οι κάμερες ελέγχου ταχύτητας είναι καλά σηματοδοτημένες με διάφορες πινακίδες.

Τα πρόστιμα για υπέρβαση των ορίων ταχύτητας κυμαίνονται στα 34,94 ευρώ για υπέρβαση μέχρι 15 χλμ/ώρα και στα 74,94 ευρώ για πιο αυξημένη ταχύτητα. Σε περίπτωση που λάβετε πρόστιμο, η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτου ενημερώνεται από την αστυνομία. Επιπλέον, συνήθως οι εταιρείες ενοικίασης θα σας χρεώσουν έξτρα τέλη για τη διαχείριση των προστίμων γι’ αυτό συνίσταται να οδηγείτε πολύ προσεκτικά. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε ότι έχετε παραβιάσει τον ΚΟΚ, είναι καλό να επικοινωνήσετε άμεσα με την εταιρεία για να διαπραγματευτείτε την καταβολή του τέλους.

Το επιτρεπτό όριο αλκοόλ είναι 0,8 mg ανά ml αίματος, 107 mg ανά 100 ml ούρων ή 35 μικρογραμμάρια ανά 100 ml αναπνοής.

Όπως στις περισσότερες χώρες ο νόμος υποχρεώνει όλους τους επιβάτες να φορούν ζώνη ασφαλείας ενώ και η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση απαγορεύεται.

Σε περίπτωση ατυχήματος, πρέπει να ειδοποιήσετε την τροχαία στον αριθμό 21 320 202 για να κάνετε αναφορά. Στη συνέχεια, θα ενημερώσετε την εταιρεία ενοικίασης και θα χρειαστεί να συμπληρώσετε όλα τα απαιτούμενα έγγραφα. Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης στη Μάλτα είναι ο 112 – όπως σε όλη την Ευρώπη.

# Πολιτική καυσίμων

Η προτιμότερη επιλογή για εσάς κατά την ενοικίαση αυτοκινήτου είναι να επιλέξετε  full to full ή half to half, ανάλογα με την περίπτωση. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να επιστρέψετε το αυτοκίνητο με την ίδια ποσότητα καυσίμου που είχε κατά την παραλαβή του. Εάν δεν υπάρχει τέτοια ρήτρα στο συμβόλαιο, θα χρεωθείτε για το καύσιμο που βρίσκεται στο αυτοκίνητο και θα πρέπει να το επιστρέψετε άδειο. Τυχόν υπόλοιπο καυσίμου δεν επιστρέφεται. Για παράδειγμα, για να καταναλώσετε ένα πλήρες ρεζερβουάρ καυσίμου στη Μάλτα, θα χρειαστείτε τουλάχιστον τέσσερις ημέρες οδήγησης. 

# Κόστος ενοικίασης αυτοκινήτου

Το ελάχιστο κόστος ενοικίασης αυτοκινήτου στη Μάλτα κυμαίνεται από 10 ευρώ το χειμώνα έως 30 ευρώ το καλοκαίρι. Ελάχιστο κόστος σημαίνει η ενοικίαση ενός οικονομικού αυτοκινήτου κατηγορίας Α για τουλάχιστον τρεις ημέρες, χωρίς επιπλέον υπηρεσίες και παροχές και με την απλή ασφαλιστική κάλυψη. Η ενοικίαση για μία μόνο ημέρα έχει υψηλότερο κόστος και η ασφάλιση συνήθως καλύπτει ένα ελάχιστο διάστημα τριών ημερών.

# Κράτηση αυτοκινήτου Online ή επί τόπου;

Τον Αύγουστο, λόγω της υψηλής ζήτησης, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε διαθέσιμο αυτοκίνητο. Για να αποφύγετε μια τέτοια περίπτωση συνιστάται να κάνετε κράτηση όταν θα κλείσετε και οτιδήποτε άλλο αφορά το ταξίδι σας όπως αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχείο. Επιπλέον θα μπορέσετε να βρείτε μια αξιόπιστη και οικονομική εταιρεία ενοικίασης αλλά και να ελέγξετε εκ των προτέρων το συμβόλαιο. Έτσι στο γκισέ της εταιρείας στο αεροδρόμιο δεν θα σας απασχολεί τίποτα πέρα από το να παραλάβετε το όχημα σας και να κάνετε τις απαραίτητες ερωτήσεις.  

# Πιστωτική κάρτα και προκαταβολή

Για την ενοικίαση αυτοκινήτου στη Μάλτα, η πλειοψηφία των εταιρειών απαιτεί μια έγκυρη πιστωτική κάρτα στο όνομα του οδηγού. Όμως, αν κλείνετε μέσα από το Car24.gr δεν απαιτείτε καμία πιστωτική κάρτα και επιπλέον έχετε πλήρη μικτή ασφάλεια και απεριόριστα χιλιόμετρα για να γυρίσετε όλη τη Μάλτα! 

# Υπεραξία και ασφάλιση

Κάθε εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτου διαθέτει τις δικές της πολιτικές, τις οποίες μπορείτε να ελέγξετε όταν κάνετε την κράτηση σας και θα επιβεβαιώσετε όταν παραλάβετε το όχημα σας. 

Οι βασικές ασφαλιστικές καλύψεις είναι συνήθως η CDW (Collision Damage Waiver) για ατυχήματα και η TDW (Theft Damage Waiver) για κλοπή. 

Πλέον είναι σπάνιο να βρείτε ενοικίαση αυτοκινήτου που να περιλαμβάνει μικτή ασφάλιση με μηδενική απαλλαγή γι’ αυτό το λόγο πάντα να ρωτάτε και να ενημερώνεστε για τυχόν κρυφές χρεώσεις. Ορισμένες εταιρείες προσφέρουν επιπλέον ασφάλιση που καλύπτει τμήματα του οχήματος όπως το παρμπρίζ, τα τζάμια και τους καθρέφτες, που δεν καλύπτονται από τις βασικές ασφαλίσεις. Θα πρέπει να ρωτήσετε το κόστος και για την συγκεκριμένη ασφάλιση. 

# Στάθμευση και διαμονή

Στη Μάλτα, το πρόβλημα της στάθμευσης είναι έντονο λόγω του μεγάλου αριθμού αυτοκινήτων. Το καλοκαίρι, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές όπως το St. Julians ή η Sliema, το να βρείτε πάρκινγκ μπορεί να γίνει ακόμα πιο δύσκολο. Επομένως, καλά θα κάνετε να κλείσετε ξενοδοχείο που θα έχει δικό του πάρκινγκ ή να ρωτήσετε για τη διαθεσιμότητα ιδιωτικών ή δημοσίων χώρων στάθμευσης στην περιοχή. Να θυμάστε ότι η αστυνομία είναι αυστηρή ως προς τους κανόνες στάθμευσης, ειδικά για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα.

# Φωτογραφίες κατά την ενοικίαση αυτοκινήτου

Είναι σημαντικό κατά την ενοικίαση του αυτοκινήτου να τραβήξετε αρκετές φωτογραφίες πριν την παραλαβή του. Συμπεριλάβετε κάθε γρατσουνιά, ζημιά ακόμα και το επίπεδο των καυσίμων. Αν είναι εφικτό, τραβήξτε ένα σύντομο βίντεο με το κινητό σας τόσο το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό του αυτοκινήτου, για να αποφύγετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά τη στιγμή της παραλαβής.

# CVA στη Βαλέτα

Το CVA (Ελεγχόμενη Πρόσβαση Οχημάτων) στη Βαλέτα είναι ένα τέλος που επιβάλλεται για την είσοδο στην πρωτεύουσα. Ισχύει για όλους τους δρόμους της Βαλέτας από τις 8.00 έως τις 18.00. Εάν μπείτε στις καθορισμένες ζώνες μετά τις 14.00, δεν υπάρχει χρέωση του συγκεκριμένου τέλους.

Το κόστος εξαρτάται από το χρόνο παραμονής σας μέσα στο κέντρο της Βαλέτας και ξεκινάει από τα 0,82 ευρώ την ώρα.

Σας προτείνουμε να παρκάρετε το αυτοκίνητο σε κάποιον από τους παρακείμενους χώρους στάθμευσης εκτός της Βαλέτας.

Τυχόν πρόστιμο παράνομου παρκαρίσματος θα πάει κατευθείαν στην εταιρεία ενοικίασης η οποία μπορεί να χρεώσει τέλος επεξεργασίας το οποίο θα είναι ακριβότερο και από το ίδιο το πρόστιμο. 

Χρήση Google Maps

Το Google Maps αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο κατά την οδήγηση στη Μάλτα. Παρόλο που μπορεί να υπάρχουν κάποιες ανακρίβειες στους μονόδρομους, είναι γενικά αξιόπιστο. Συνιστάται να έχετε ενεργά δεδομένα ή να κατεβάσετε τον χάρτη της Μάλτας πριν την άφιξή σας στο νησί.

Συχνές Ερωτήσεις

1. Ποιο είδος αυτοκινήτου προτείνεται για ταξίδια στη Μάλτα;

Πριν κάνετε την επιλογή σας θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας δύο βασικά στοιχεία. Το πρώτο είναι το πόσα άτομα είναι μαζί σας στο ταξίδι και πόσες αποσκευές διαθέτετε. Επιλέξτε ένα αυτοκίνητο που να προσφέρει επαρκή χώρο τόσο για τους επιβάτες όσο και για τις αποσκευές. Δεύτερον, δεδομένων των δυσκολιών στάθμευσης στη Μάλτα, συνιστάται η επιλογή ενός μικρού οχήματος.

2. Ποια έγγραφα είναι απαραίτητα για την ενοικίαση αυτοκινήτου στη Μάλτα;

Χρειάζεστε μια έγκυρη άδεια οδήγησης από οποιαδήποτε χώρα, μια πιστωτική κάρτα (όχι αν κλείνετε μέσα από το car24.gr!), διαβατήριο ή ταυτότητα της ΕΕ. Εάν έχετε κάνει κράτηση online, φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα αντίγραφο της κράτησής σας και, αν υπάρχει, μια απόδειξη πληρωμής της εξόφλησης.

3. Τι συμπεριλαμβάνεται στην ενοικίαση αυτοκινήτου;

Το τι θα περιλαμβάνει η κράτηση σας  πέρα από το όχημα έχει να κάνει με την εταιρεία, την εποχή, τον τύπο του οχήματος και πως κάνατε την κράτηση. Μερικές από τις πρόσθετες προαιρετικές υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρονται: είναι η ενοικίαση συσκευών GPS, έξτρα πακέτο ασφάλισης, ο επιπλέον οδηγός, το παιδικό ή βρεφικό κάθισμα και η αγορά χάρτη. Στις βασικές ενοικιάσεις συνήθως συμπεριλαμβάνονται απεριόριστα χιλιόμετρα και η βασική ασφάλιση CDW (με απαλλαγή), η οποία καλύπτει ζημιές σε άλλα οχήματα, αντικείμενα και πρόσωπα. Για τα τροχόσπιτα, η ενοικίαση περιλαμβάνει συχνά δωρεάν εξοπλισμό κατασκήνωσης, όμως καλύτερα να διαβάσετε συγκεκριμένα τι προσφέρει η εταιρεία που επιλέξατε. 

4. Ποια αυτοκίνητα θεωρούνται μικρά και φθηνά;

Στην κατηγορία ‘Μικρά & Φθηνά Αυτοκίνητα’ συγκαταλέγονται οχήματα από τη μικρότερη κατηγορία ή αυτά που είναι τριών ετών και άνω. Αυτά τα αυτοκίνητα συνήθως προσφέρονται με χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με μεγαλύτερα ή νεότερα μοντέλα. Παραδείγματα οχημάτων αυτής της κατηγορίας είναι το Toyota Aygo, το Citroen C1, αλλά και μεγαλύτερα όπως το Volkswagen Golf και το Toyota Yaris.

5. Είναι ασφαλής η οδήγηση στη Μάλτα;

Αν και τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στη Μάλτα είναι σχετικά λίγα, είναι σημαντικό να προσέχετε τους άλλους οδηγούς και να προσαρμοστείτε γρήγορα στις συνθήκες οδήγησης τους. Οι Μαλτέζοι οδηγοί συχνά παραλείπουν τη χρήση των φλας και μπορεί να σταματήσουν ακόμα και στη μέση του δρόμου. Επίσης, προσέξτε τα ποδήλατα και τα σκούτερ που έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή. Μην δίνετε σημασία σε κορναρίσματα και δώστε μεγάλη προσοχή στους οδηγούς ταξί. Η οδήγηση στο νότιο μέρος της Μάλτας μπορεί να είναι πιο προβληματική.

6. Ποια είναι η πλευρά οδήγησης στη Μάλτα;

Στη Μάλτα, όπως και σε άλλες χώρες όπως η Αγγλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική, οδηγούμε στην αριστερή πλευρά του δρόμου.

7. Ποιο είναι το όριο ανοχής αλκοόλ κατά την οδήγηση στη Μάλτα;

Το όριο αλκοόλ στη Μάλτα είναι 0,8g/l, το υψηλότερο στην Ευρώπη. Δύο ποτά μπορούν να αυξήσουν το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα σε 0,5g/l, και για να διατηρηθεί αυτό το επίπεδο απαιτείται ένα ποτό ανά ώρα. 

Είστε έτοιμοι για να κάνετε την κράτηση του οχήματος σας για την Μάλτα! Να περάσετε υπέροχα και απλά να θυμάστε να οδηγείτε προσεκτικά και να ελέγξετε εκ των προτέρων το συμβόλαιο την ενοικίασης αλλά και την ασφάλιση του αυτοκινήτου σας.

Similar Posts